Artikel Zwartewaterkrant PrivacyBalie

 

Uithof neemt unieke privacy balie in gebruik

Meer privacy bij Service Apotheek Hasselt

Service Apotheek Hasselt, gevestigd aan de Burgemeester Royerplein 1, neemt deze week een unieke privacy balie in gebruik. Uit de klant enquêtes van Service Apotheek Hasselt blijkt steeds weer dat privacy in de apotheek een probleem is. Ook landelijk is dit een veel gehoorde klacht.

“De meeste mensen vinden het niet prettig over hun medicijnen te praten als er ook iemand kan meeluisteren. In een betrekkelijk open ruimte als de apotheek is dat echter niet altijd te voorkomen. Juist in deze tijd, waarin mensen ook steeds meer vragen over hun medicatie hebben, komt het steeds vaker voor dat over bijvoorbeeld bijwerkingen wordt gevraagd”, zegt apotheker Jaap Uithof.

Uithof: “We hebben wel een spreekkamer, maar vaak is er toch een soort drempel om daar gebruik van te maken. Dus werd er gezocht naar een aanvullende mogelijkheid die tussen balie en spreekkamer kan worden gebruikt. Deze is gevonden in de privacy balie, ontworpen door Bart Cramers.”

Een uniek systeem dat bestaat uit een glazen ombouw van een bestaande balie die aan de achterkant toch gewoon open is. Door een reflectiesysteem en uitgekiende geluidsabsorptie zijn gesprekken die aan de balie worden gevoerd in de rest van de apotheek niet te verstaan.
Omdat het nog volledig nieuw is in Nederland heeft de ontwikkeling lang geduurd.

“Veel kleine kinderziekten moesten worden overwonnen en dat kost tijd en geld. Ook is geprobeerd verzekeraars te interesseren voor deelname in het experiment, maar die hadden geen belangstelling. Toch is doorgezet en inmiddels is het gelukt een goed werkend eerste model te bouwen. De patiënt komt binnen door een glazen deur en als de deur gesloten is blijft het geluid binnen, terwijl men toch normaal in de apotheek staat. Nu kan de assistente in alle rust alles uitleggen, prettig voor de patiënt en ook voor ons.”

Nogmaals Uithof: “De patiënten zullen er misschien even aan moeten wennen, maar het moet op termijn volledig normaal worden. Als iemand aan de privacy balie staat is er niets bijzonders aan de hand, er wordt gewoon iets uitgelegd.”

| ZATERDAG, 13.06.15 |